Forrs: Wikipdia
Sake
A szake Japn hagyomgyos itala mr nagyon rgta. Elszr a japn mtoszokban jelent meg, modern ksztsmdja mr kb. a 17. szzadban kialakult.
A szake tltsz s szntelen (esetleg egy kiss srga) folyadk, megkzelten 15% alkoholt tartalmaz.
1993-as statisztika szerint a japnok, leginkbb srt ittak (72%), ezt kveti a szake (15%). Az exportlt szake menyisge 19 826 liter, ami megegyezik Toki kthavi szakefogyasztsval.
A szake is erjesztett ital, mint a sr s a bor.
A szake ksztsnl az eljrs egyszerbb, mint a srnl vagy a bornl, mert a japnok elegend cukrot biztostanak az lesztnek az alkohol ellltshoz. Tudni kell, hogy a sr- vagy szakeleszt gabonakemnytt nem kpes alkoholl alaktani.
sszettelt tekintve a szake csak rizsbl s vzbl ll. A hagyomnyos ksztsi md szerint mi a levegben lv lesztgombkat hasznostjuk. De most, az rak cskkentse s az erjesztsi id megrvidtse cljbl, gyakran hasznlnak a szakezemek rszre rustott szakelesztt.
Szake ksztsnl a vznek is nagy a jelentsge. Sok vvel ezeltt hasznltuk a folyk, tavak vizt is, de mos mly kutakbl nyert vizet hasznlunk, szrs utn. J szakrl hres vidkek j rizsben s j vzben is gazdagok.
20 vvel ezeltt csak kevs fiatalt rdekelt a szake. (Brmely orszgban gyakran elfordul, hogy a fiatalok elutastjk a hagyomnyokat.) St szndkosan elnyben rszestettk a srt s a whisky-t a szakval szemben. De az utbbi vekben a szake nagyon npszerv vlt a japn fiatalok krben.
"Toozi" irnyt s mesterember, aki szakt kszt. Nyron a mezgazdasgban dolgozik, de tlen az zemben lakik, kln a csaldjtl, hogy szakt ksztsen. A szake az terve szerint s irnytsa alatt kszl.
Japnban kb. 8000 "Toozi" van. Sajt helyi csoportjuk s stlusuk van a szakeksztshez, s gy lvezhetjk a szakk znek vltozatossgt.
"Kuramoto" jelenti a szakeksztt, vagy az zemt. Japnban kb. 2000 szakezem tallhat. Nhny kzlk nagy zem, iparszeren kszt szakt. De legnagyobb rszk kis zem, melyek kevesebb, mint 20 000 liter szakt gyrtanak havonta. |